Strategická analýza podniku M.G.C. Trade - Schwarzová, Sofie; Mikan, Pavel, 1963-; Šesták, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem bakalářské práce je zpracovat komplexní strategickou analýzu společnosti M.G.C. Trade a skrze její nástroje navrhnout opatření vedoucí ke zlepšení konkurenční pozice podniku. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část založená na odborné literatuře vymezuje metody strategické analýzy, které jsou následně využity v části praktické. Praktická část postupuje od analýzy prostředí vnějšího k vnitřnímu. Vlivy pocházející z makrookolí podniku jsou zkoumány PESTLE analýzou. Mikrookolí je nejdříve stručně charakterizováno, načež je provedena analýza konkurence, vytvořena mapa konkurenčních skupin a Porterův model 5 sil. Analýza vnitřního prostředí nejdříve identifikuje firemní zdroje a nadále na ně nahlíží analýzou VRIO. Finanční zdroje jsou rozebírány samostatně. Na firemní procesy je nahlíženo skrze analýzu hodnototvorného řetězce a produkty podniku jsou zkoumány GE McKinsey maticí. Syntéza pramenící z dílčích zjištění je zpracována SWOT analýzou, která je podkladem pro závěrečná strategická doporučení.
Vedoucí práce: Pavel Mikan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses