Implementace smart kontraktu nad blockchain sítí - Kuthan, Lukáš; Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Hlavním cílem této práce je implementace chytrého kontraktu s loterijní tematikou nad blockchain sítí. První část má ryze teoretický charakter a věnuje se základním informacím o chytrých kontraktech spolu s technologií blockchain, která zajišťuje kontraktům decentralizaci a důvěryhodnost. Jsou zde vysvětleny důležité principy fungování a charakteristiky chytrých kontraktů, mezi které patří například jejich rychlost, efektivita, redukce nákladů a transparentnost. Jsou zde také uvedeny různorodé příklady aplikací chytrých kontraktů, se kterými se již můžeme setkat. Práce dále poskytuje stručnou charakteristiku loterijního prostředí. Nejprve na obecné úrovni a poté zkoumá loterijní hry optikou kryptoměn. Stěžejní částí této práce je pak implementace chytrého kontraktu. Zde je nejprve prezentován návrh zamýšlené funkcionality, ze které vychází logika chytrého kontraktu. Ta je vstupním bodem pro samotnou implementaci programového kódu na blockchainu Ethereum pomocí jazyka Solidity. V této části je kód důkladně vysvětlen a okomentován. Dále je chytrý kontrakt publikován a otestován. Nejprve pomocí Unit testů a následně skrze systémové testy. Ty se skládají z jednotlivých testovacích případů, které testují nejprve správnost definovaných restrikcí a poté celkovou funkcionalitu, která umožňuje provoz loterijní hry.
Vedoucí práce: Pavel Sládek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses