Strategie energetiky a podpora elektromobility z pohledu podnikatelského subjektu - Burian, Adam (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nákladů souvisejících s pořízením a s provozem elektromobilů ve vztahu k nákladům na konvenční automobily v prostředí čtyř různých zemí za účelem posouzení současné úrovně podpory elektromobility jakožto součásti energetické strategie v těchto zemích. Předmětem výzkumu jsou náklady na pořízení a provoz vozidel vyplývající zaprvé ze samotné povahy vozidel, zadruhé pak z podmínek nastavených legislativními nástroji jednotlivých zemí. Konkrétní náklady vycházejí z modelové situace projektované do prostředí daných zemí, kdy se podnikatelský subjekt rozhoduje mezi koupí konvenčního vozu a elektromobilu. Výzkum je proveden pomocí matematického výpočtu celkových vynaložených nákladů v jednotlivých letech od pořízení, díky čemuž je možné zachytit vývoj celkových vynaložených nákladů do jednotlivých typů vozidel. Vývoj vynaložených nákladů je následně znázorněn pomocí nákladových křivek, na jejichž základě jej lze snadněji interpretovat. Výsledkem práce je porovnání jednotlivých zemí z hlediska existující podpory elektromobility, z něhož vyplývá, že ze čtyř porovnávaných zemí (Česká republika, Polsko, Norsko, Spojené státy americké) je v současnosti nejrozsáhlejší podpora v Norsku, kde je elektromobil v porovnání s konvenčním automobilem již od pořízení levnější. K vyrovnání celkových vynaložených nákladů do obou typů vozidel dochází v ostatních sledových zemích dle zadání modelové situace přibližně po pěti letech od pořízení.