Zhodnocení finančního zdraví společnosti Jumar s.r.o. - Prozr, Aldo; Ligocká, Marie; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na finanční analýzu a zhodnocení finančního zdraví podniku Jumar s.r.o. Firma podniká na českém trhu již několik let, ale v roce 2020 zaznamenala propad tržeb vlivem pandemie Covid-19. Cílem této práce je zhodnocení finančního zdraví společnosti Jumar s.r.o. za roky 2016-2020, dochází k odhalení slabých a silných stránek podniku. Teoretická část práce představuje finanční analýzu, uživatelé finanční analýzy, zdroje finanční analýzy a limity finanční analýzy. Praktická část je zaměřena na aplikaci vybraných metod finanční analýzy na podnik Jumar s.r.o. Mezi vybrané metody patřily horizontální a vertikální analýza účetních výkazů, bilanční pravidla, ekonomické normály a vybrané poměrové ukazatele a dva souhrnné modely hodnocení (Kralickuv quick test a model IN05). Vzhledem k absenci odvětvových statistik pro malé podniky došlo ke komparaci se třemi podobnými podnikatelskými subjekty. V porovnání s konkurencí je Jumar s.r.o. lepší v rentabilitě, v ukazatelích zadluženosti a v likviditě. Podle modelu IN05 dokonce jako jediný dosáhl dvakrát pásma, kdy podnik tvoří hodnotu. Na druhou stranu v oblastech využití krátkodobých neúročených závazků, v hodnotách obchodního deficitu, ve vývoji celkových tržeb v posledním roce a v tempu růstu mzdových nákladů a služeb jsou na tom některé vybrané podniky lépe.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses