Nezamestnanosť v Moravsko-sliezskom kraji - Balážová, Tímea; Ligocká, Marie; Adámek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Nezamestnanosť je dôležitým ukazovateľom ekonomickej situácie krajiny. V prípade vysokej nezamestnanosti sa krajina stretáva s množstvom problémov. Cieľom práce bolo skúmanie nezamestnanosti v Moravsko-sliezskom kraji v období rokov 2014 až 2020. K analýze boli využité sekundárne dáta z Českého štatistického úradu a Ministerstva práce a sociálnych vecí Českej republiky, ktoré boli prezentované formou grafov a tabuliek programu MS Excel. Analýza ukázala, že nezamestnanosť v Moravsko-sliezskom kraji je podmienená aktuálnymi trendami v spoločnosti, a to najmä v súvislosti so životným prostredím. Predpokladaný vývoj nezamestnanosti rizikových skupín sa nepotvrdil vo všetkých prípadoch, a to hlavne v prípade nezamestnanosti žien, čo je dôsledkom priemyselného zamerania kraja. Práca odhalila, že kraj mal predpoklad na zlepšovanie ekonomickej situácie, až kým svet nezasiahla pandémia koronavírusu, ktorá tento vývoj narušila. V rámci porovnania s celou Českou republikou neboli vo vývoji nezamestnanosti zistené žiadne významné rozdiely. V prípade tých rozdielov, ktoré boli odhalené, práca vysvetlila ich podmienenosť štruktúrou priemyslu v kraji.
Vedoucí práce: Marie Ligocká
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses