Informovanost začínajících podnikatelů o daňových a účetních hlediscích podnikání - Havelcová, Anna; Zemánková, Aneta; Jošt, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá informovaností podnikatelů v daňové a účetní oblasti při vstupu do podnikání. Jejím cílem je určit míru této informovanosti a zjistit, jaké informativní zdroje byly podnikateli nejčastěji používané a zda jim nějaký zdroj informací při začátku podnikání chyběl. Práce se dělí na dvě základní části – teoretickou a praktickou. Teoretická část zmiňuje základní aspekty, které podnikatelé musí splnit při zahájení podnikání. Stejně tak pokrývá vymezení důležitých pojmů souvisejících s podnikáním a popisuje možnosti vedení evidence podnikatelské činnosti. Na teoretickou část navazuje část praktická, která je postavená na výsledcích dotazníkového šetření. Z výsledků dotazníku vyplývá, že informovanost začínajících podnikatelů je na dobré úrovni. Mezi nejčastěji využívané zdroje patří blízké okolí podnikatelů a konkrétní úřady a jejich webové stránky. Zdrojem, který by podnikatelé nejvíce ocenili při vstupu do podnikání, jsou přehledně zpracované webové stránky, na kterých by bylo možné zjistit veškeré relevantní informace. Většina současných webových stránek tyto požadavky nesplňuje.
Vedoucí práce: Aneta Zemánková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses