Business Model cirkulární ekonomiky – Pražské služby a.s. - Krb, Štěpán (2022)
Tato diplomová práce si klade za cíl představit cirkulární ekonomiku, zasadit ji do širšího kontextu osvětlením pojmu udržitelnost a následně je toto poznání použito při popisu motivací k přechodu na cirkulární modely a při návrhu cirkulárního řešení u vybraného podniku. V rámci představení pojmu cirkulární ekonomika se práce soustředí na popis nejvýraznějších myšlenkových proudů, které tento fenomén formovaly. Dále je cirkulární ekonomika konfrontována s aktuálním, lineárním modelem ekonomiky. Zásadní je popis cirkulárních business modelů, které jsou inspirací pro praktickou část. Závěrem je vybrán nejvhodnější business model pro popis aktuálního a navrhovaného stavu v rámci Pražských služeb a.s. Praktická část čtenáře detailně seznamuje se společností Pražské služby a.s., popisuje její současné aktivity za použití vybraného business modelu. Pozornost je také věnována motivaci, která vede společnost k přechodu na cirkulární model. Dále práce obsahuje návrh cirkulárního řešení, které je opět představeno za použití vybraného business modelu a toto řešení je následně vyhodnoceno.