Rizika a perspektivy automobilového průmyslu ČR v podmínkách globálních změn v období 2018–2021 - Votava, Tomáš (2022)
Bakalářská práce se zabývá riziky a perspektivami automobilového průmyslu České republiky s ohledem na globální události v letech 2018-2021. Hlavním cílem práce je objasnit vliv současného ekonomického šoku na automobilový průmysl ČR, popsat jeho rizika a perspektivy, vysvětlit dopad tohoto šoku na výkonnost automotive ČR ve sledovaném období a v neposlední řadě provést srovnání s výkonností automobilového průmyslu Evropské unie. První kapitola se zaobírá teorií poptávkových a nabídkových šoků s uvedením jejich vlivu na produkční mezeru a cyklický vývoj ekonomiky. Dále rozkrývá metodologii Risk/Reward Indexu od ratingové agentury Fitch Solutions Group Limited a charakterizuje automobilový průmysl ČR s jeho napojením na globální hodnotový řetězec. V druhé kapitole jsou – s využitím metody rešerše odborných článků -- popsány události a specifika, která vedla k výpadku GVC, který ovlivnil český automotive. V třetí kapitole jsou komparovány časové řady výroby, prodejů, exportu či registrací nových vozidel v ČR s daty z konjunkturálních průzkumů. Metoda korelace nám umožňuje zjistit, jestli jsou očekávání respondentů v souladu s reálnými daty. Další část kapitoly je zaměřena na komparaci výkonnosti českého, slovenského, německého a evropského automotive.