Analýza možností řešení analytických úloh ve vybraných oblastech řízení firmy - Zámyslický, Antonín (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá především problematikou Business intelligence a SSBI, konkrétně se zaobírá několika zvolenými oblastmi v rámci vymezeného byznys prostředí řešené hypotetické firmy, v nichž pak řeší analýzu potřeb, možností, a potencionálních efektů analytických úloh v realizovaných BI aplikací. Primárním cílem práce je realizace a rozbor aplikací BI vytvořených za pomoci produktů SSBI a využití analytických aplikací a pilotních řešení pro studium a analýzu potencionálních efektů analytických úloh ve zvolených oblastech vytvořené hypotetické firmy. Data a vzorové dimenzionální tabulky vychází z poskytnutých zdrojů od paní Ing. Jany Fortinové, Ph.D. ve spolupráci s katedrou informačních technologií (FIS). Faktové tabulky jsou čistě vymyšlené tak, aby umožňovaly co nejlepší interpretaci řešení různých byznys efektů. Firma již se tato práce se týká, ve skutečnosti neexistuje a veškeré její reálie byly vytvořeny tak, aby bylo možné na ně navázat již zmíněnými faktovými tabulkami, i dimenzionálními tabulkami z poskytnutých zdrojů. Práce rovněž obsahuje dimenzionální modely společně s tabulkami vazeb mezi dimenzemi a ukazateli které vyplývají ze zvolených oblastí firmy. Zvolené ukazatele pochazí jak z dokumentů z katedry informačních technologii, tak i z vlastního úsudku autora. Přínosem práce jsou výsledky praktických řešení příkladů v prostředí dat poskytnutých z katedry informačních technologií a jejich rozvinutí a interpretace pro další výuku na půdě VŠE nebo poskytnutí jistého vzoru pro další výzkumné práce v Business Intelligence konkrétněji v oblastech které v práci nebyly rozebírány.