Krajská diferenciace výše minimální mzdy v České republice na základě dat 2019-2021 - Kušta, Petr; Kubelková, Karina, 1983-; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá krajskou diferenciací minimální mzdy v České republice na základě dat z období 2019-2021 s cílem zjistit, zda a jaké odstupňování krajské výše minimální mzdy v jednotlivých krajích ČR je méně tržně deformační ve srovnání s plošnou (jedinou) minimální mzdou. Teoretická část práce se skládá z několika částí, kde jsou postupně představeny pohledy vybraných ekonomických škol na problematiku minimální mzdy, zavádění minimální mzdy do praxe včetně empirických studií ze zemí s regionálně diferenciovanou minimální mzdou a návrhy na budoucí podobu minimální mzdy v České republice a Evropské unii. Praktická část obsahuje nejprve kapitolu zabývající se potřebou krajské diferenciace minimálních mezd v České republice, která je na základě odlišného mzdového rozložení v krajích potvrzena. V následujících kapitolách je testována závislost mezi pořadím krajským 1. decilem mezd a vybranými krajskými ukazateli s cílem nalézt ukazatel, který s úrovní nejnižších mezd nejvíce koreluje. Z pořadové korelace vybraných faktorů vyplynulo, že nejsilnější závislost k pořadí 1. decilu mezd v krajích vykazuje ukazatel o počtu uchazečů na 1 volné pracovní místo, a proto byl tento ukazatel doporučen za vhodný nástroj pro odstupňování krajské výše minimální mzdy. Práce tak poskytuje jiný pohled na problematiku minimální mzdy, konkrétně zkoumání vhodných nástrojů pro odstupňování krajské výše minimální mzdy.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses