Ovlivňuje počasí kriminalitu v České republice? - Chlumská, Martina; Čihák, Jakub; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato práce zkoumá vliv počasí na majetkovou a násilnou trestnou činnost. Hlavním cílem této práce je ověřit tento vztah s využitím panelových dat v České republice v letech 2010–2020. Práce si dává za cíl ověřit hypotézu, že vyšší teplota přispívá k vyššímu nárůstu majetkové a násilné trestné činnosti. Práce je inspirována Beckerovým modelem kriminality (Becker, 1968) a studiemi zkoumajícími vztah mezi počasím a kriminální činností (Cohn & Rotton, 2000a,b). Do modelu jsou zahrnuty proměnné, jako je teplota vzduchu, srážkový úhrn, počet policistů, míra nezaměstnanosti, míra objasněných trestných činů a míra uvěznění. Na základě vytvořeného modelu lze potvrdit hypotézu, že teplota vzduchu může být považována za determinantu majetkové a násilné kriminality. Práce však neprokázala významnost u proměnné srážkový úhrn.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses