Odlišnosti osobností IT profesionálů a jejich důsledky - Pastera, Daniel; Valový, Marcel; Sudzina, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
[Kontext] Nacházíme se v době, kdy IT sektor zažívá velký nedostatek pracovníků, firmy tak stojí před nelehkým úkolem – získat ty správné lidi na správná místa a také si je udržet. Velkou roli v tomto hraje mimo jiné jejich motivace a také osobnostní rozdíly jednotlivých IT pracovníků. Tato práce si klade za cíl charakterizovat specifické rozdíly v osobnostech IT profesionálů a zkoumat jejich důsledky v rámci jejich motivace a frekvence změny zaměstnavatele. Teoretická část se nejprve věnuje definici pojmů z oblasti psychologie osobnosti. Následně se zaměřuje na využitý model osobnosti Big Five a Self-determination framework pracovní motivace, který představuje zvolenou teorii motivace. Řešena je také problematika frekvence změny zaměstnavatele a práce na home office. V rámci praktické části jsou formulovány a následně ověřovány hypotézy vedoucí k naplnění cíle práce. Zkoumána je možná korelace konkrétních rozměrů osobností se sledovanými hledisky, zejména motivace. Výzkum je proveden kvantitativní metodou – dotazníkovým šetřením mezi IT profesionály v rámci České republiky. Získaná data jsou podrobena zpracování a statistické analýze vedoucí k jejich interpretaci v souladu se stanoveným cílem práce. Závěrem jsou shrnuty výsledky výzkumu, tedy především zjištěné souvislosti se statistickou významností, které byly formulovány v hypotézách a výzkumných otázkách.
Vedoucí práce: Marcel Valový
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses