Ekonomické dopady koronavirové krize na stravování a pohostinství v České republice - Pluhař, Michal (2022)
Koronavirová krize ovlivnila nejen životy lidí, ale také významně dopadala na ekonomiku zasažených států. Cílem bakalářské práce je identifikovat její dopady na odvětví pohostinství a stravování v České republice. Teoretická část práce vysvětluje pojem koronavirus, popisuje způsoby šíření nemoci a v neposlední řadě mapuje vývoj pandemie a vládních opatření. Praktickou část tvoří polostrukturované rozhovory s vlastníky restaurací a ministerstvem průmyslu a obchodu. Cílem práce je zmapovat dopady koronavirové krize a identifikovat přínosy a úskalí vládních opatření. Z práce plyne, že mezi hlavní úskalí kompenzací spadá včasnost, rychlost jejich vyřízení a pevná hranice nároků. Ohledně restrikcí vlády byla nejvýznamnějším nedostatkem jejich nestálost a z hlediska ekonomických dopadů, bylo identifikováno snížení bohatství v odvětví a jeho úpadek.