Společenská odpovědnost podniků (CSR) v bankovním sektoru jako nástroj ke zvyšování finanční gramotnosti - Hořava, Tomáš (2022)
Tato bakalářská práce řeší použití strategie CSR v bankovním sektoru jako nástroje ke zvyšování finanční gramotnosti obyvatel v České republice. Práce měla za cíl navrhnout metody integrace CSR v bankovním sektoru tak, aby banky pozitivně přispívali ke zvyšování finanční gramotnosti. Metody integrace CSR byly navrženy na základě analýzy současné situace v bankovním sektoru, a to jakým způsobem pět největších bank v České republice CSR využívá a jakým způsobem dnes přispívají ke zvyšování finanční gramotnosti. To bylo vyhodnoceno za pomocí sekundárního výzkumu bank a rozhovory s jejich zaměstnanci. Jako doplňkový zdroj bylo využito dotazníkového šetření, ve kterém byla zjišťována finanční gramotnost klientů těchto bank. Bylo zjištěno, že banky by se měly zaměřovat zejména na vzdělávání mladých lidí, které by měly vzdělávat prostřednictvím internetu nebo mobilních aplikací. Také by měli více využívat bankovní poradce ke komplexní poradenské činnosti.