Vliv HDP na profitabilitu bankovního sektoru - Dvořáček, Matěj (2022)
Tato bakalářská práce si dává za cíl potvrzení pozitivního vlivu růstu reálného HDP na profitabilitu bankovního sektoru na území České republiky pomocí metodologie článku Dietrich, A., & Wanzenried, G. (2014). Aby byla zachována kontinuita metodologie je využito doplňujících vysvětlujících proměnných jak v řadách externích (makroekonomické proměnné), tak interních (specifika dané banky). Empirická část této práce obsahuje dva modely. Prvním modelem je časová řada, která je následně doplněna o model panelových dat s početnějším množstvím interních proměnných. Zkoumaným časovým intervalem je období 1993-2021 u modelu časové řady a 2008-2021 u modelu panelových dat. Práce se v rámci své empirické části primárně zaměřila na robustnost a kvalitní výpovědní hodnotu jednotlivých modelů za pomoci řady statistických testů. V jednotlivých modelech se sice potvrzuje statistickou signifikantnost hlavní pozorované vysvětlující proměnné, tedy růstu reálného HDP, ale nikoliv její pozitivní vliv.