Analýza penzijního systému ve Švýcarsku a predikce dopadů jeho aktuálního nastavení v budoucnu (2022–2062) - Křížová, Markéta (2022)
Bakalářská práce pojednává o švýcarském penzijním systému, posuzuje jeho aktuální nastavení a predikuje jeho vývoj do roku 2062. Na základě provedené predikce je možné zhodnotit, zda je důchodový systém finančně udržitelný, jak z mikroekonomického pohledu na příjmově typizované jedince, tak z makroekonomického hlediska na celou ekonomiku. Příjmově typizovaní jedinci jsou rozlišeny do tří kategorií, pro které je vypočítána výše měsíčního důchodu. Na základě výpočtů lze určit náhradový poměr, který stanoví štědrost švýcarského penzijního systému. Makroekonomická část se zabývá zejména demografickým vývojem. Součástí práce je nastínění plánovaných reforem v prvním a druhém pilíři, které by významně ovlivnily výši jednotlivých důchodů. Z provedených výpočtů vyplývá, že penzijní systém poskytuje vysoký náhradový poměr všem zkoumaným příjmovým vrstvám obyvatelstva.