Analýza penzijního systému ve Švýcarsku a predikce dopadů jeho aktuálního nastavení v budoucnu (2022–2062) - Křížová, Markéta; Brabec, Petr; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce pojednává o švýcarském penzijním systému, posuzuje jeho aktuální nastavení a predikuje jeho vývoj do roku 2062. Na základě provedené predikce je možné zhodnotit, zda je důchodový systém finančně udržitelný, jak z mikroekonomického pohledu na příjmově typizované jedince, tak z makroekonomického hlediska na celou ekonomiku. Příjmově typizovaní jedinci jsou rozlišeny do tří kategorií, pro které je vypočítána výše měsíčního důchodu. Na základě výpočtů lze určit náhradový poměr, který stanoví štědrost švýcarského penzijního systému. Makroekonomická část se zabývá zejména demografickým vývojem. Součástí práce je nastínění plánovaných reforem v prvním a druhém pilíři, které by významně ovlivnily výši jednotlivých důchodů. Z provedených výpočtů vyplývá, že penzijní systém poskytuje vysoký náhradový poměr všem zkoumaným příjmovým vrstvám obyvatelstva.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses