Vliv oboru studia na výběr partnera - Garguláková, Lucie (2023)
Tato práce zkoumá vliv studijního oboru na výběr partnera. Práce se nezabývá pouze oborovou homogamií, ale homogamií a párováním obecně. Hlavním cílem je zjistit, zda existuje závislost mezi oborem studia a oborem studia partnera. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření. Za pomocí Chí-kvadrát testu nezávislosti a Spearmanova korelačního koeficientu bylo zjištěno, že mezi studijním oborem a oborem studia partnera závislost není. Byla však potvrzena závislost mezi finanční stránkou a důležitostí vzdělání. Využitím Spearmanova korelačního koeficientu bylo zjištěno, že míra preference studování vysoké školy u partnera, závisí na vnímané důležitosti vzdělání partnera. Dalším ze zásadních odhalení je slabší síla závislosti mezi pohlavím a důležitostí vzdělání u partnera.