Vliv oboru studia na výběr partnera - Garguláková, Lucie; Čihák, Jakub; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato práce zkoumá vliv studijního oboru na výběr partnera. Práce se nezabývá pouze oborovou homogamií, ale homogamií a párováním obecně. Hlavním cílem je zjistit, zda existuje závislost mezi oborem studia a oborem studia partnera. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření. Za pomocí Chí-kvadrát testu nezávislosti a Spearmanova korelačního koeficientu bylo zjištěno, že mezi studijním oborem a oborem studia partnera závislost není. Byla však potvrzena závislost mezi finanční stránkou a důležitostí vzdělání. Využitím Spearmanova korelačního koeficientu bylo zjištěno, že míra preference studování vysoké školy u partnera, závisí na vnímané důležitosti vzdělání partnera. Dalším ze zásadních odhalení je slabší síla závislosti mezi pohlavím a důležitostí vzdělání u partnera.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses