Srovnání měnové politiky České národní banky a Národní banky Slovenska v období 1993 až 2008 - Kudr, Jan; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá srovnání měnové politiky České národní banky a Národní banky Slovenska a snaží se odpovědět na otázku, proč Slovensko v lednu 2009 přijalo evropskou měnu euro a Česká republika tak neučinila. Autor dochází k závěru, že ačkoliv hospodářské politiky v obou státech jsou velice podobné, tak Slovensko se potýkalo s většími problémy především v oblasti své měny. Slovenská koruna velmi negativně reagovala na jakékoliv negativní vlivy v globální ekonomice, ale také v okolních státech střední Evropy. Přijetí eura mohlo vyřešit problém volatility slovenské měny a následně pak mohlo napomoci i dalším prvkům hospodářské politiky na Slovensku.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses