Onkologická onemocnění v regionálním pohledu - Uhrín, Patrik (2022)
Tato bakalářská práce řeší onkologická onemocnění v regionálním pohledu v České republice. Cílem bylo zhodnotit profily onkologických onemocnění pomocí ukazatele úmrtnosti v sociálně ekonomickém kontextu. Pro srovnání dat byla použita metoda přímé standardizace a relativního přírůstku. Vyhodnocení probíhalo na základě dat získaných z Českého statistického úřadu a jejich vývoji v letech 2010 a 2020. Výsledky prokazují vliv regionálních faktorů na úmrtnost a její změnu v jednotlivých krajích. V závěru jsou formulovány další kroky, které by mohly snížit úmrtnost na onkologická onemocnění.