Komparace vybraných opatření regulační politiky federální vlády v kontextu prvního a druhého ropného šoku - Brožková, Kateřina (2022)
Bakalářská práce se zabývá komparací vybraných regulací federální vlády Spojených států v kontextu prvního a druhého ropného šoku. Za tímto účelem byla testována hypotéza, která zní: Vlivem prvního ropného šoku byly v USA zavedeny přísné regulace a v rámci druhého ropného šoku docházelo spíše k odstraňování těchto regulací. V souvislosti s testováním platnosti hypotézy byly hledány odpovědi na tyto výzkumné otázky: Jak se zlepšovala energetická bezpečnost a nezávislost USA? Na který ropný šok federální vláda zareagovala lépe? Který ropný šok měl horší dopady na ekonomiku? Ropné šoky v 70. letech donutily tehdejší prezidenty zavádět různá opatření na zmírnění dopadů ropných šoků na ekonomiku. Reakce jednotlivých prezidentů jsou velice zajímavé, zvlášť vzhledem k jejich politické příslušnosti. Práce popisuje vliv jednotlivých regulací a deregulací na ekonomický vývoj Spojených států. Dále zkoumá jednotlivá opatření, jejich fungování a naplňování vytyčených cílů. Účinky opatření jsou analyzovány pomocí mnoha indikátorů. Mezi ně patří například spotřeba ropy v USA, produkce a import ropy a ropných produktů do Spojených států či výdaje na osobní spotřebu topného oleje a jiných paliv. V neposlední řadě se práce zaměřuje na energetickou bezpečnost a nezávislost USA. Ta je rozebírána pomocí ukazatelů energetického mixu Spojených států, čistého importu ropy a dovozu ropy z jednotlivých zemí. Je kladen důraz i na alternativní zdroje energie, na které se Amerika zaměřila právě na konci 70. let 20. století, aby dosáhla větší energetické soběstačnosti. Hypotéza je v průběhu práce potvrzena a jsou nalezeny i odpovědi na výzkumné otázky. Druhý ropný šok měl horší dopady na ekonomiku, více ovlivnil ekonomické ukazatele, ale federální vláda na něj díky svým zkušenostem, správně