Komparace vybraných opatření regulační politiky federální vlády v kontextu prvního a druhého ropného šoku - Brožková, Kateřina; Johnson, Zdenka, 1983-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá komparací vybraných regulací federální vlády Spojených států v kontextu prvního a druhého ropného šoku. Za tímto účelem byla testována hypotéza, která zní: Vlivem prvního ropného šoku byly v USA zavedeny přísné regulace a v rámci druhého ropného šoku docházelo spíše k odstraňování těchto regulací. V souvislosti s testováním platnosti hypotézy byly hledány odpovědi na tyto výzkumné otázky: Jak se zlepšovala energetická bezpečnost a nezávislost USA? Na který ropný šok federální vláda zareagovala lépe? Který ropný šok měl horší dopady na ekonomiku? Ropné šoky v 70. letech donutily tehdejší prezidenty zavádět různá opatření na zmírnění dopadů ropných šoků na ekonomiku. Reakce jednotlivých prezidentů jsou velice zajímavé, zvlášť vzhledem k jejich politické příslušnosti. Práce popisuje vliv jednotlivých regulací a deregulací na ekonomický vývoj Spojených států. Dále zkoumá jednotlivá opatření, jejich fungování a naplňování vytyčených cílů. Účinky opatření jsou analyzovány pomocí mnoha indikátorů. Mezi ně patří například spotřeba ropy v USA, produkce a import ropy a ropných produktů do Spojených států či výdaje na osobní spotřebu topného oleje a jiných paliv. V neposlední řadě se práce zaměřuje na energetickou bezpečnost a nezávislost USA. Ta je rozebírána pomocí ukazatelů energetického mixu Spojených států, čistého importu ropy a dovozu ropy z jednotlivých zemí. Je kladen důraz i na alternativní zdroje energie, na které se Amerika zaměřila právě na konci 70. let 20. století, aby dosáhla větší energetické soběstačnosti. Hypotéza je v průběhu práce potvrzena a jsou nalezeny i odpovědi na výzkumné otázky. Druhý ropný šok měl horší dopady na ekonomiku, více ovlivnil ekonomické ukazatele, ale federální vláda na něj díky svým zkušenostem, správně
Energetická bezpečnost spojených států se začala zlepšovat bezprostředně po ropných krizích, ale trvalo desítky let, než se Spojené státy staly relativně plně energeticky soběstačné.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses