Komparace implementace a komponent předložených Národních plánů obnovy mezi členskými státy Visegrádské skupiny - Uxová, Karolína; Štěpánek, Pavel; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá komparací implementace a komparací obsahů předložených Národních plánů obnovy zemí Visegrádské skupiny. Pozornost je věnována především procesu vzniku předložených plánů a jejich schvalování (práce bere v úvahu politicky napjatou situaci mezi Evropskou unií, Maďarskem a Polskem – tyto státy byly nařknuty z nedodržování principů právního státu). Dále je pozornost zaměřována na digitální a zelenou transformaci a na vliv finančního impulsu z nástroje NextGenerationEU na ekonomiky zemí V4. Práce popisuje také aktuální stav klimatické zranitelnosti a úrovně digitalizace ekonomik, které srovnává s finančními alokacemi směřovaných do těchto oblastí. Zároveň práce mapuje obsahy Národních plánů obnovy, které jsou porovnávány z několika klasifikací. Výsledkem práce je vyhodnocení vlivu finančního impulsu na země Visegrádské skupiny, a to jak z hlediska makroekonomického dopadu, tak z hlediska národní implementace. Práce demonstruje redistribuční charakter nástroje RRF. Výše grantů se odvíjí od výkonnosti ekonomiky, v případě zemí Visegrádské skupiny, nejvíce z nástroje čerpá Slovensko a nejméně Česká republika. Kromě přímého finančního stimulu z nástroje RRF bude růst HDP výrazně podpořen efektem přelévání finančních prostředků z jiných zemí. Tento efekt bude viditelný především v malých otevřených ekonomikách. Země Visegrádské skupiny zaujaly odlišný postoj k tvorbě obsahu NPO. Slovensko, které je zapojeno do eurozóny a dlouhodobě v souladu s prioritami EU, se vydalo cestou inkluzivní tvorby obsahu svého NPO, do příprav zapojilo nevládní a neziskový sektor, odbornou veřejnost a opozici. V případě České republiky, Polska a Maďarska obsah NPO tvořily vlády, široká a odborná veřejnost zde sehrály pouze omezenou roli.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses