Výběr švédských a amerických akcií za využití metod hodnotového investování a dopadu metrik udržitelnosti na vnitřní hodnotu akcie - Hrbek, Petr (2022)
Bakalářská práce má za úkol identifikovat akcie na švédském a americkém trhu, které splňují principy hodnotového investování. Následná fundamentální analýza prozradí vnitřní hodnotu akcie pomocí diskontování peněžních toků. Dále práce klade důraz na ESG faktor, tedy hodnocení týkající se environmentálních a sociálních činitelů. Postavení společnosti k tomuto faktoru může být bráno mnoha investory jako systematické riziko při odhadu cen akcií. V praktické části se práce zaobírám společnostmi Netgear a Electra Gruppen, které byly kritérii screeningu zvoleny jako nejvhodnější k valuaci celkové hodnoty firmy (FCFF). V tomto případě je zvolena diskontní míra vážených průměru na kapitál (WACC). U společností je provedena fundamentální analýza faktorů ovlivňující závěrečnou cenu. V závěru práce je spočítána výsledná cena na akcii společností před začleněním faktoru ESG a po začlenění tohoto faktoru.