Bitcoin jako alternativní investice a ochrana před inflací v ČR - Raddo, Darja (2022)
Diplomová práce si klade za cíl zjistit a posoudit důvěryhodnost a smysluplnost Bitcoinu jako investičního prostředku a držitele hodnoty. Pomoci metody explanace objasnit princip fungování technologie blockchain na které Bitcoin byl postaven. Vyzdvihnout příležitostí a hrozby, hlavní výhody a nevýhody investování do první kryptoměny, vysvětlit rozdíl mezi centralizovaným a decentralizovaným systémem na finančním trhu. Poté v praktické části představit výsledky empirického průzkumu založeného na kvantitativním přístupu ohledně investičního chování občanů ČR a zdůvodnit aktuálnost téma této diplomové práci. Následně odpovědět na průzkumnou otázku, zda můžeme vnímat Bitcoin jako smysluplnou alternativu diverzifikace portfolia investic a ochranu před inflaci, na základě provedené komparační analýzy Bitcoinu s jiným investičním instrumentem dostupným široké veřejnosti v České republice