Péče o děti do tří let v dětských skupinách a mateřských školách v České republice - Misíková, Eliška (2022)
Cílem bakalářské práce je, na základě deskriptivního výzkumu v oblasti péče o děti do tří let v dětských skupinách a mateřských školách v České republice, vyhodnotit hypotézu, zda počty narozených dětí souvisí/nesouvisí s kapacitou služeb péče o ně v těchto zařízeních. Dílčím cílem je komparace těchto služeb ve vybraných zemích (Česká republika, Dánsko, Rakousko, Slovensko,) v souvislosti s požadavky barcelonských cílů. První část práce vychází z deskriptivního výzkumu odborné literatury, článků, teoretických materiálů, analýz a dat z oblasti rodinné politiky. Důraz je kladen na služby péče o děti a nástroje rodinné politiky, které je ovlivňují. Druhá část vychází z dat demografické statistiky, statistiky školství a evidence Ministerstva práce a sociálních věcí. Ty jsou vyhodnoceny s použitím jednoduchých statistických metod (vyhodnocení časové řady, podíl, index, korelace, regrese). Použité metody (deskripce, analýza, komparace) pro vyhodnocení statistických dat v letech 2011 – 2020 přinesly výsledek o slabé pozitivní závislosti mezi počtem dětí do tří let a kapacitou míst v zařízeních. Výsledek výpočtu regresního koeficientu naznačuje, že při vzrůstu počtu dětí do tří let o 10 vzroste kapacita míst přibližně o 3. Zkoumaná problematika, výsledky výzkumu, přínos zjištěných skutečností a shrnutí poznatků v závěru práce přinesly zjištění, že datová základna o dětských skupinách je nedostačující. Věková struktura dětí vychází z odhadu a kapacita dětských skupin neodráží skutečný počet docházejících dětí (sdílená místa). Při sumarizaci výsledků za mateřské školy a dětské skupiny vznikl problém časové slučitelnosti (mateřské školy fungují v režimu roku školního a dětské skupiny roku běžného).