Dopady pandemie COVID-19 na státní kulturní instituce a analýza vývoje hospodaření Památníku Terezín a Památníku Lidice v letech 2017–2021 - Krejná, Alžběta (2022)
Bakalářská práce analyzuje a kvantifikuje ekonomické dopady pandemie COVID-19 na příspěvkové organizace Ministerstva kultury, k čemuž využívá ukazatele vývoje návštěvnosti, tržeb a ekonomické soběstačnosti. Na to navazují případové studie dvou státních kulturních institucí, Památníku Terezín a Památníku Lidice, které zkoumají danou problematiku z mikroekonomického hlediska a ukazují, jak se vybrané organizace vypořádaly s nastalou situací. Teoretická část poskytuje základní informace o fungování kulturního sektoru a příspěvkových organizací, jež jsou následně v práci využity. Data pro výzkum v praktické části byla získána z Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu, Českého statistického úřadu, odboru příspěvkových organizací Ministerstva kultury a publikací poskytnutých Památníkem Terezín a Památníkem Lidice. Výsledky práce potvrzují obě stanovené hypotézy: „Dopady pandemie COVID-19 by bez státní pomoci byly pro příspěvkové organizace, závislé na turistickém ruchu, likvidační“ a „Památník Terezín, jako ekonomicky soběstačnější příspěvková organizace, byl pandemií postižen více než Památník Lidice“. Bakalářská práce přináší zhodnocení problému, jemuž doposud nebylo v České republice věnováno dostatek pozornosti a navrhuje doporučení, která by mohla v případě další krize zmírnit, popřípadě zcela pokrýt potenciální výpadky příjmů kulturních institucí.