Diskrétne rozdelenia v systéme hromadnej obsluhy - Masaryk, Marcel (2022)
Bakalárska práca vyzobrazuje situáciu, kedy sa príchody do systému hromadnej obsluhynerovnajú Poissonovmu rozdeleniu, ale je potrebné využiť alternatívne rozdelenie, v tomtoprípade negativne binomické. Prvá časť práce sa venuje teoretickému základu a popisu modeluhromadnej obsluhy, markovských reťazcov a rôzných druhov rozdelení využitých v práci. Vtejto časti sa taktiež popisuje metóda odhadu parametrov potrebných na spávne zvolenierozdelenia. V druhej časti je čitateľ oboznámený s dátovým súborom a jeho premennými.Posledná, praktická časť, zahŕňa prácu so súborom, v ktorom je nastavený predpoklad, že sapríchody rovnajú Poissonovmu rozdeleniu, a následne vyvrátenie tejto hypotézy a snaha onájdenie správneho rozdelenia, čo sa nakoniec prejaví ako úspešné.