Hrají profesionální e-sportovci racionálně - Štoll, Martin (2022)
Cílem práce je zjistit, zda profesionální hráči počítačových her hrají racionálně. Pomocí teorie her výzkum analyzuje e-sportové prostředí, konkrétně hru Counter-Strike: Global Offensive. V teoretickém rámci je tato hra definována jako hra s nulovým součtem, nedokonalými informacemi, ve které se hráči rozhodují současně. Analýza obsahovala tvorbu celkem pěti různých modelů. V modelech roztříděných do pěti skupin byly nalezeny Nashovy rovnováhy. Nasbíraná data byla podrobena chí-kvadrát testu dobré shody. Z celkových čtrnácti statistických testů jich bylo zamítnuto osm. Ve většině případů tedy hráči nehrají dle predikcí modelu.