Rozvoj reklamního průmyslu v Československu v letech 1926-1936 na příkladu Měšťanského pivovaru Plzeň - Hanzelka, Martin (2022)
Diplomová práce „Rozvoj reklamního průmyslu v Československu v letech 1926–1936 na příkladu Měšťanského pivovaru Plzeň“ se zabývá reklamními aktivitami Měšťanského pivovaru Plzeň a jejich souvislostí s celkovou produkcí. Cílem práce je verifikovat hypotézu, že výše reklamních výdajů ve sledovaném období se projevila ve výši celkového výstavu Měšťanského pivovaru Plzeň. V teoretické části práce je nejprve popsána definice pojmu „reklama“, a to především v jeho dobovém, ale i současném pojetí. Druhá kapitola práce se věnuje popisu vývoje reklamního průmyslu na československém území mezi lety 1926–1936, konkrétně podmínkám pro jeho rozvoj z hlediska technologií, důležitým událostem, které rozvoj reklamního průmyslu ovlivnily, a popisu vzniku spolku Reklub, včetně jeho aktivit. Třetí kapitola práce se zabývá popisem vývoje pivovarnického odvětví jako celku, a důležitými historickými událostmi vývoje Měšťanského pivovaru Plzeň, opět se zaměřením na sledované období. Analytická část práce se věnuje analýze výdajů na reklamní aktivity, a příjmům z nich, dále konkrétním reklamním kampaním, a v závěru kapitoly jsou doplněna data o výši celkového výstavu pivovaru a cenách piva. Z analýzy vyplývá, že v období hospodářské prosperity pivovaru se výše reklamních výdajů projevovala na výstavu piva Měšťanského pivovaru Plzeň pozitivně, nicméně v období hospodářské krize, a v pokrizových letech, se výše reklamních výdajů na výstavu piva prokazatelně neprojevovala.