Komparace reakcí fiskální politiky na ekonomické krize v letech 2009 a 2021 v ČR z hlediska udržitelnosti veřejných financí - Prosser, Václav; Morda, Pavel; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením a následnou komparací reakcí představitelů české fiskální politiky na ekonomické dopady finanční krize, respektive krize způsobené pandemií nemoci COVID-19. Na základě provedené analýzy je potvrzena hypotéza, že dopady fiskální politiky z let 2020 a 2021 přispěly ke zhoršení udržitelnosti veřejných financí České republiky. Práce se rovněž věnuje vývoji zvolených makroekonomických veličin ve dvouletých obdobích před vybranými hospodářskými krizemi. Díky této analýze lze konstatovat, že i přes příznivější předkrizovou ekonomickou situaci v roce 2019, skončil rozpočet vládních institucí s výrazně vyššími deficity po pandemické krizi než po krizi finanční. V neposlední řadě se práce zabývá i původem obou zkoumaných hospodářských krizí a jejich průběhem nejen v České republice, ale i v zemích Evropské unie a Spojených státech amerických.
Vedoucí práce: Pavel Morda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses