Vliv monetární politiky na hospodářský cyklus na příkladech ekonomik zemí Norska a Švýcarska mezi lety 1990 až 2021 - Svoboda, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pikhartová, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této práce je zkoumat vliv monetární politiky na hospodářský cyklus na příkladech zemí Norska a Švýcarska mezi lety 1990 až 2021. Jako výzkumná metoda je použita analýza obou ekonomik pomocí vybraných makroekonomických indikátorů. V teoretické části se práce zaměřuje na charakteristiku hospodářského cyklu, vysvětlení ekonomických teorií hospodářského cyklu, měřením produktu a jeho potenciálu a dále pak na charakteristiku měnové politiky a jejích nástrojů. V praktické části je provedena předmětná analýza obou ekonomik za pomoci vhodných makroekonomických indikátorů. Poznatky z analýzy švýcarské a norské ekonomiky jsou následně shrnuty v poslední kapitole. Na základě údajů z praktické části práce konstatuje, že existuje poměrně úzké propojení mezi průběhem hospodářského cyklu a kroky měnové politiky.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses