Bytová výstavba v Československu v 70. letech 20. století - Beleš, Miroslav; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem bakalářské práce je prověřit hypotézu, že za masivní bytovou výstavbou sedmdesátých let stojí politické rozhodnutí a rozhodujícím faktorem byla státem organizovaná a financovaná výstavba. Na základě zkoumání dat, vývoje legislativy a stranických dokumentů práce dochází k závěru, že výsledek výstavby byl sice důsledek řady politických rozhodnutí, ale nejednalo se o státem organizovanou výstavbu, ale o výstavbu jiných subjektů, přestože byla částečně státem finančně podporována. Souběžně také zkoumá vývoj bytové situace vnímanou skrze dobová data, sjezdy KSČ s následnou legislativou, která pomáhá vyobrazit vývoj situace související s vývojem bytového problému a v rámci toho porozumění důležitosti sedmdesátých let. Jedna z pomocných otázek, kterou práce zkoumá, je plnění pětiletých plánů, které byly v sedmdesátých letech v rámci bytové výstavby páté a šesté pětiletky nejen splněny, ale i překonány. Kromě toho čtenáře seznamuje i s vybranými dobovými nástroji bytové politiky, z nichž některé fungují i v dnešní době, jako jsou například nájmy, ale jejich podmínky jsou dnes a v oné době velmi rozdílené. Mimo jiné i rozebírá vývoj problémů v stavebnictví, a především kvality bytů, která v sedmdesátých letech představovala jako v dalších oblastech bytové situace v porovnání s lety šedesátými zlepšení.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses