Analýza existence „růžové daně” na spotřebitelském trhu USA a ČR v letech 2010-2022 - Petříková, Simona; Vodžák, Milan; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou existence „růžové daně“ na spotřebitelském trhu USA a ČR v letech 2010-2022. V teoretické části je představena teorie spojená s růžovou daní, čímž je cenová diskriminace a elasticita poptávky, jako další behaviorální ekonomie, teorie spotřebitele a v neposlední řadě samotná růžová daň. Teoretická část vysvětluje pojmy potřebné k pochopení přístupu těchto kapitol k růžové dani. Praktická část pomocí vlastního experimentu ukazuje růžovou daň jako procentní rozdíl v cenách na datech z českých a amerických internetových obchodů. Práce dochází k závěru, že růžová daň na zkoumaných trzích existuje, což potvrzuje hypotézu o její existenci. Hypotéza je následně ověřena pomocí vlastního experimentu, který sleduje trh v ČR a USA. Zkoumané oblasti následně potvrzují dílčí závěry řešené v kapitolách zabývajících se zákony a legislativou a paritou kupní síly v České republice a USA.
Vedoucí práce: Milan Vodžák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses