Analýza vlivu zemědělství na národní hospodářství České republiky v letech 2010-2021 - Nerad, Vojtěch (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu zemědělského sektoru na národní hospodářství České republiky. Konkrétně je zkoumáno období mezi lety 2010-2021. K celkové analýze vlivu zemědělského sektoru na národní hospodářství jsou použity tyto dílčí analýzy: analýza vlivu zemědělství na hrubý domácí produkt ČR, analýza zaměstnanosti a mezd v zemědělství, analýza rostlinné a živočišné výroby a pak také analýza financování a cen v zemědělství. Teoretická část bakalářské práce popisuje základní charakteristiky, organizační strukturu, vývoj a financování zemědělství. V praktické části jsou provedeny dílčí analýzy zemědělského sektoru. Z těchto analýz vyplývá, že z hlediska rostlinné a živočišné výroby je české zemědělství v dobrém stavu. Naopak z hlediska zaměstnanosti, mezd, cen a financování čelí zemědělský sektor vážným systémovým problémům. Právě z důvodu existence systémových problémů v sektoru zemědělství je potvrzena hypotéza, že se zemědělský sektor nachází ve strukturální krizi.