Analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji ve srovnání s Prahou mezi lety 2008–2021 - Turková, Zuzana (2022)
Předmětem bakalářské práce je analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji mezi lety 2008-2021 v porovnání s Prahou. Nezaměstnanost je jeden z hlavních makroekonomických ukazatelů a patří k velmi diskutovaným tématům v souvislosti s krizí způsobenou pandemií koronaviru z roku 2020. Přínosem práce je komplexní pohled na vzájemný vývoj nezaměstnanosti v obou krajích včetně dopadů pandemie koronaviru. Zkoumanou hypotézou je, že nezaměstnanost se v Ústeckém kraji postupně snižuje a konverguje směrem k Praze. Konvergence je v literatuře řešena zpravidla v oblasti HDP na osobu, kdežto tato práce se zabývá konvergencí v oblasti nezaměstnanosti. Teoretická část obsahuje vytyčení základních pojmů týkajících se trhu práce a nezaměstnanosti. Dále také jak se nezaměstnanost měří, jaké jsou její druhy, dopady a které skupiny obyvatel jsou nezaměstnaností více ohroženy. Součástí je představení teorie konvergence, základní charakteristika obou krajů a efekty pandemie koronaviru. Praktická část zkoumá u obou krajů konvergenční faktory a vývoj jednotlivých ukazatelů nezaměstnanosti, případně ekonomické výkonnosti či životní úrovně. To vše včetně komparace krajů, zmínění negativních efektů pandemie koronaviru na nezaměstnanost a poukázání na možné důvody vyšší nezaměstnanosti v Ústeckém kraji. Zkoumaná hypotéza konvergence nezaměstnanosti v Ústeckém kraji směrem k Praze je potvrzena, jelikož v Ústeckém kraji je poslední roky přítomný značně klesající trend míry nezaměstnanosti i podílu nezaměstnaných osob. V obou ukazatelích je tak Ústecký kraj blízko úrovni hodnot přítomných v Praze. Dílčím závěrem práce je určení možných důvodů vyšší nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, mezi které lze zařadit například větší podíl osob ohrožených nezaměstnaností jako jsou nekvalifikovan