Analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji ve srovnání s Prahou mezi lety 2008–2021 - Turková, Zuzana; Vodžák, Milan; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Předmětem bakalářské práce je analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji mezi lety 2008-2021 v porovnání s Prahou. Nezaměstnanost je jeden z hlavních makroekonomických ukazatelů a patří k velmi diskutovaným tématům v souvislosti s krizí způsobenou pandemií koronaviru z roku 2020. Přínosem práce je komplexní pohled na vzájemný vývoj nezaměstnanosti v obou krajích včetně dopadů pandemie koronaviru. Zkoumanou hypotézou je, že nezaměstnanost se v Ústeckém kraji postupně snižuje a konverguje směrem k Praze. Konvergence je v literatuře řešena zpravidla v oblasti HDP na osobu, kdežto tato práce se zabývá konvergencí v oblasti nezaměstnanosti. Teoretická část obsahuje vytyčení základních pojmů týkajících se trhu práce a nezaměstnanosti. Dále také jak se nezaměstnanost měří, jaké jsou její druhy, dopady a které skupiny obyvatel jsou nezaměstnaností více ohroženy. Součástí je představení teorie konvergence, základní charakteristika obou krajů a efekty pandemie koronaviru. Praktická část zkoumá u obou krajů konvergenční faktory a vývoj jednotlivých ukazatelů nezaměstnanosti, případně ekonomické výkonnosti či životní úrovně. To vše včetně komparace krajů, zmínění negativních efektů pandemie koronaviru na nezaměstnanost a poukázání na možné důvody vyšší nezaměstnanosti v Ústeckém kraji. Zkoumaná hypotéza konvergence nezaměstnanosti v Ústeckém kraji směrem k Praze je potvrzena, jelikož v Ústeckém kraji je poslední roky přítomný značně klesající trend míry nezaměstnanosti i podílu nezaměstnaných osob. V obou ukazatelích je tak Ústecký kraj blízko úrovni hodnot přítomných v Praze. Dílčím závěrem práce je určení možných důvodů vyšší nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, mezi které lze zařadit například větší podíl osob ohrožených nezaměstnaností jako jsou nekvalifikovan
Odhad budoucího vývoje předpokládá navázání na nízké hodnoty nezaměstnanosti před vypuknutím krize, tím pádem pokračující konvergenci výše nezaměstnanosti v Ústeckém kraji směrem k Praze.
Vedoucí práce: Milan Vodžák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses