Analýza financování pěstounské péče v České republice v letech 2013 až 2022 - Šírová, Ivana (2022)
Předmětem této bakalářské práce je analýza financování pěstounské péče v České republice. Hlavním cílem práce je navrhnout efektivnější financování pěstounské péče. Práce se nejdříve zaměřuje na koncepci rodiny podle Garyho Beckera. Dále v teoretické části následuje představení dávek pro pěstouny a další formy náhradní rodinné péče. Hlavní metodou použitou v praktické části je analýza primárních a sekundárních dat sledujících pěstounskou péči. Data jsou zaměřena především na výši dávek a na výdaje na pěstounskou péči. Tyto údaje ukazují, že největší finanční problém od roku 2022 budou mít prarodiče, kteří mají v pěstounské péči svá vnoučata. Díky komparaci nákladů na jedno dítě v náhradní rodinné péči a v ústavní péči vyplývá, že méně nákladné je jedno dítě v náhradní rodinné péči. Závěrem práce je návrh na vyšší finanční podporu pro prarodiče za účelem zvýšení počtu pěstounů a dětí vyrůstajících v pěstounské péči na úkor ústavní péče.