Ekonomický dopad koronavirové krize na vybrané společnosti v restauračním sektoru ČR - Slíva, Tomáš (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem pandemie koronaviru a s ní spojenými opatřeními na vybrané společnosti v restauračním sektoru České republiky. Společnosti v tomto sektoru zaznamenaly 36% pokles v tržbách v roce 2020. Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit, jak pandemie koronaviru a s ní spojené opatření ovlivnila finanční zdraví vybraných společností v tomto sektoru. Za pomoci dat z portálu Euromonitor a Justice.cz byly vybrány 3 společnosti: McDonald’s ČR, s. r. o., COLOSEUM RESTAURANTS, s. r. o. a BILBO Šmak, s. r. o. Za použití sekundárních dat z účetních závěrek vybraných společností byly vypočítány ukazatele finanční analýzy jako ukazatele rentability, likvidity, aktivity, zadluženosti. Na závěr byla finanční situace zhodnocena bankrotním indexem IN05. Na základě těchto ukazatelů bylo vyhodnoceno finanční zdraví vybraných společností v tomto sektoru a byla navrhnuta opatření, která by mohla v obdobné situaci pomoci.