Analýza participace lidí ve věku 65+ na trhu práce v letech 2015–2020 v Libereckém, Královehradeckém kraji a v Praze - Fišerová, Kateřina (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a následnou komparací jednotlivých determinantů ovlivňujících setrvání osob starších 65 let na trhu práce, ve vybraných krajích České republiky v letech 2015–2020. Mezi vybrané kraje patří kraj Liberecký, Královehradecký a hlavní město Praha. Mezi zkoumané ukazatele patří mimo jiné nejvyšší dosažené vzdělání jedinců v důchodovém věku, koncentrace odvětví v daném kraji, vývoj počtu uchazečů registrovaných na Úřadu práce ČR či pobírání důchodových dávek. Hlavními tématy teoretické části jsou diskriminace na trhu práce, problematika ageismu a nestandardní formy zaměstnání. V této praktické části je stěžejním ukazatelem nejvyšší dosažené vzdělání starších osob figurujících v daném období na trhu práce, současně s koncentrací odvětví v daném kraji. Pomocí komparace jednotlivých krajů, provedené v praktické části, je možné prokázat souvislost mezi vzděláním jedince a koncentrací odvětví v kraji. Na vývoji počtu osob pobírajících poměrné starobní důchody lze prokázat také rostoucí trend počtu osob mající zájem o překlenování náročné životní etapy. Stěžejní je však také vztah mezi výší starobního důchodu a mzdou daného jedince získávanou na trhu práce. Rozdíl mezi výše zmíněnými příjmy může mít výrazný vliv na životní úroveň jedince samotného či i na celkové příjmy domácnosti.