Analýza nemeckého trhu práce v rokoch 1933-1945 - Dubecký, Daniel (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou a zhodnotením politiky zamestnanosti, ktorú zvolila nacistická vláda v Nemecku, od roku 1933 do roku 1945. V teoretickej časti práce, je na úvod stručne priblížená kritická situácia nemeckej ekonomiky a pracovného trhu v období Veľkej depresie, na ktorú musela Hitlerova vláda priamo reagovať. Následne sú chronologicky analyzované kľúčové politiky, zvolené nacistickou vládou pre boj s nezamestnanosťou a prípravou Nemecka na vojnu. V nadväznosti na hlavnú výskumnú hypotézu v znení: opatrenia nemeckej vlády, v období 1933-1945, viedli k značnému zníženiu mieri nezamestnanosti, avšak boli sprevádzané významnou nerovnováhou v dopyte a ponuke práce, je v celom rozsahu tejto práce venovaná zvláštna pozornosť predovšetkým politikám, ktoré zreteľne zasiahli rovnováhu dopytu a ponuky pracovného trhu Nemecka. V období predvojnovom sa jedná o neúspešný boj so sezónnou nezamestnanosťou, znižovanie zamestnanosti žien a zavedenie stabilnej mzdovej hladiny. Pracovný trh vojnovej éry, je venovaný predovšetkým zahraničnej pracovnej sile a opätovnej zamestnanosti žien. Záver teoretickej časti pozostáva z opisu regionálnej iniciatívy boja s nezamestnanosťou naprieč nemeckými provinciami. V praktickej časti sú na základe podrobnej empirickej analýzy dobových štatistických dát, kriticky zhodnotené dopady opatrení, ktoré dokázali v roku 1937 a 1938 zaručiť plnú zamestnanosť Nemecka. V nadväznosti na teoretickú časť práce, obsahuje praktická časť taktiež empirickú analýzu výsledkov regionálnych programov zamestnanosti. Výsledkom vzťahovej analýzy rôznych faktorov, vplývajúcich na nemecký trh práce, doplnených a podložených odbornými štúdiami a dobovými empirickými dátami, je formulácia odpovede na hlavnú vedeckú hypotézu. Počas výskumu bolo zároveň možné odpovedať na parciálne výskumné otázky, zaoberaj