Analýza nemeckého trhu práce v rokoch 1933-1945 - Dubecký, Daniel; Johnson, Zdenka, 1983-; Kalíšková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou a zhodnotením politiky zamestnanosti, ktorú zvolila nacistická vláda v Nemecku, od roku 1933 do roku 1945. V teoretickej časti práce, je na úvod stručne priblížená kritická situácia nemeckej ekonomiky a pracovného trhu v období Veľkej depresie, na ktorú musela Hitlerova vláda priamo reagovať. Následne sú chronologicky analyzované kľúčové politiky, zvolené nacistickou vládou pre boj s nezamestnanosťou a prípravou Nemecka na vojnu. V nadväznosti na hlavnú výskumnú hypotézu v znení: opatrenia nemeckej vlády, v období 1933-1945, viedli k značnému zníženiu mieri nezamestnanosti, avšak boli sprevádzané významnou nerovnováhou v dopyte a ponuke práce, je v celom rozsahu tejto práce venovaná zvláštna pozornosť predovšetkým politikám, ktoré zreteľne zasiahli rovnováhu dopytu a ponuky pracovného trhu Nemecka. V období predvojnovom sa jedná o neúspešný boj so sezónnou nezamestnanosťou, znižovanie zamestnanosti žien a zavedenie stabilnej mzdovej hladiny. Pracovný trh vojnovej éry, je venovaný predovšetkým zahraničnej pracovnej sile a opätovnej zamestnanosti žien. Záver teoretickej časti pozostáva z opisu regionálnej iniciatívy boja s nezamestnanosťou naprieč nemeckými provinciami. V praktickej časti sú na základe podrobnej empirickej analýzy dobových štatistických dát, kriticky zhodnotené dopady opatrení, ktoré dokázali v roku 1937 a 1938 zaručiť plnú zamestnanosť Nemecka. V nadväznosti na teoretickú časť práce, obsahuje praktická časť taktiež empirickú analýzu výsledkov regionálnych programov zamestnanosti. Výsledkom vzťahovej analýzy rôznych faktorov, vplývajúcich na nemecký trh práce, doplnených a podložených odbornými štúdiami a dobovými empirickými dátami, je formulácia odpovede na hlavnú vedeckú hypotézu. Počas výskumu bolo zároveň možné odpovedať na parciálne výskumné otázky, zaoberaj
Nemecku sa pomocou štátnych zásahov podarilo stabilizovať situáciu pracovného trhu a pripraviť krajinu na vojenský konflikt. Avšak nerovnováha dopytu a ponuky pracovnej sily, vytvorená predovšetkým ideologickou podstatou nacizmu, vytvorila na pracovnom trhu značnú mieru neefektivity, ktorá prispela k nemeckej porážke.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses