Analýza vývoje počtu absolventů na veřejnoprávních a soukromých vysokých školách v České republice z hlediska uplatnění na trhu práce v letech 2011–2021 - Pisková, Simona (2022)
Bakalářská práce se zabývá vývojem počtu absolventů na soukromých a veřejnoprávních vysokých školách z hlediska uplatnění na pracovním trhu v letech 2011-2021. V teoretické části jsou pomocí literární rešerše vysvětleny základní pojmy jako jsou trh práce, nezaměstnanost, teorie lidského kapitálu a signalizace a v samotném závěru je zmíněna participace absolventů na trhu práce. Součástí je taktéž shrnutí přístupu ekonomických teorií k trhu práce. Praktickou částí je sledován vývoj počtu absolventů na soukromých a veřejnoprávních vysokých školách podle pohlaví a formy vzdělání včetně podílu vysokoškolsky vzdělaných osob v populaci. Následně je zjišťována míra nezaměstnanosti absolventů na základě uplynulé doby od ukončeného vzdělání a typu studijního programu. Z výsledků analýzy vyplývá, že počet absolventů se u obou typů škol snižuje a míra nezaměstnanosti je nejvyšší u bakalářského typu studijního programu a u absolventů, kteří ukončili vzdělání do půl roku po absolvování státní závěrečné zkoušky. Autorka v práci taktéž interpretuje výsledky z dotazníkového šetření, které je zaměřeno na postoj zaměstnavatelů k absolventům ze soukromých a veřejnoprávních vysokých škol. Výsledky šetření ukazují, že firmy rozdíly mezi absolventy ze soukromé a veřejnoprávní vysoké školy z velké části nevnímají, důležitější jsou zkušenosti a schopnosti u každého kandidáta.