Využitie štatistických metód pre predikciu športových výsledkov - Bogdan, Adam (2022)
Bakalárska práca je zameraná na tvorbu modelov pre predikciu futbalových zápasov anglickej Premiere League. Cieľom práce je zistiť presnosť jednotlivých modelov, ktorá je hodnotená na základe výsledkov krížovej entropie ana základe podielu správne predpovedaných zápasov. Následne je vybraný najlepší z nich. Použité modely zahŕňajú využitie Poissonovho rozdelenia, ktoré je dôsledne overené na historických dátach a hodnotenia Elo, pôvodne vytvoreného pre účely šachu. Optimálne hodnoty koeficientu rozvoja v modeli Elo sú získané pomocou simulácií. Modely sú upravené za účelom zohľadnenia výhody domáceho tímu, čomu je venovaná jedna kapitola. Je zistené, že odohraté zápasy bez fanúšikov počas pandémie COVID-19 vykazovali výrazne slabší vplyv výhody domáceho prostredia ako pred pandémiou. Pri výbere optimálnych hodnôt premenných sa model Elo ukázal ako najpresnejší. Zásadné zistenie je, že ani jeden z modelov nedokáže spoľahlivo predpovedať remízu.