Analýza vztahu volatility a durací na akciovém trhu - Slivinský, Michael; Holý, Vladimír; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této práce je analyzovat potenciálně nelineární vztah mezi čekacími časy navazujících transakcí na akciovém trhu, tzv. duracemi, a volatilitou, tedy mírou kolísání ceny finančního aktiva. Jsou představeny dvě protichůdné hypotézy popisující tento vztah. V rámci práce je představen a aplikován GARCH (Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity) model a jeho exponenciální varianta. Předmětem analýzy jsou skutečně napozorovaná vysokofrekvenční intradenní data z akciových burz Nasdaq a NYSE za období 3 měsíců. Data jsou očištěna od anomálií spojených s vysokofrekvenčním obchodováním. Čtyři akciové tituly slouží jako reprezentativní vzorek pro prokázání hypotézy svědčící ve prospěch nelinearity. Pro všechny čtyři intradenní řady výnosů vychází jako nejlepší odhad volatility GARCH model se zpožděními (1,1). Volatilita byla odhadnuta na modelech, které prošly filtrem několika testů. Pro vykreslení vztahu řady durací a volatility bylo využito jádrové vyhlazování a vyhlazovací splajny. Na základě těchto empirických výsledků je možné usuzovat, že analyzovaný vztah je skutečně nelineární.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses