Vliv makroekonomických faktorů na ziskovost velkých a středních českých firem - Svoboda, Ondřej; Laboutková, Šárka; Pavelka, Tomáš, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá vztahem vybraných makroekonomických proměnných s čistým ziskem českých středních a velkých podniků v letech 2011-2020. Cílem je určit, které konkrétní makroekonomické faktory ovlivňují čistý zisk firem, na základě určení korelace mezi těmito proměnnými. První část práce ukotvuje téma teoreticky, vysvětluje základní pojmy a analyzuje studie, které se obdobným tématem již zabývaly. V praktické části jsou interpretovány výsledky výpočtu korelačních koeficientů a definovány makroekonomické ukazatele, na které by se měl management zaměřit. Lineární vztah s čistým ziskem byl prokázán pro HDP, nezaměstnanost, průměrnou nominální mzdu a obchodní bilanci. Doporučená praktická využití na základě těchto zjištění spočívají v očištění zisku od makroekonomických vlivů při porovnávání výkonností firem a přesnější predikci budoucích zisků.
Vedoucí práce: Šárka Laboutková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses