Techno stres a jeho vliv na spokojenost zaměstnanců - Mikulecká, Michaela (2022)
Technologie prošly v posledních dvou desetiletích velice rychlým vývojem a nic nenasvědčuje tomu, že by se toto tempo zpomalilo. S výhodami využívání technologií zejména při práci jsou však spojené i určité negativní efekty. Jedním z nich je technostres. Tato bakalářská práce má za cíl zkoumat výskyt technostresu a jeho vliv na pracovní spokojenost zaměstnanců firmy Družstevní závody Dražice-Strojírna s.r.o. V rámci kvantitativního dotazníkového šetření provedeného v praktické části byl zjištěn statisticky významný negativní dopad na pracovní spokojenost zaměstnanců zkoumané firmy. Dále byla zkoumána závislost na proměnných pohlaví, věk, úroveň nejvyššího dosaženého vzdělání, míra využití informačních a komunikačních technologií a doba působení ve firmě. Závislost úrovně technostresu na těchto proměnných se ve firmě nepodařila dokázat. Během analýzy však došlo k jinému zajímavému zjištění. Bylo vyzkoumáno, že zaměstnanci pracující ve firmě déle pociťují statisticky vyšší úroveň psychické pracovní zátěže. Firmě bylo doporučeno se na tuto problematiku blíže zaměřit.