Využívání etického kodexu při rozhodování v etických dilematech manažery českých firem - Staš, Ján; Procházka, David Anthony; Kučera, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá využíváním etického kodexu v etických dilematech u manažerů českých firem. Hlavním cílem je identifikovat faktory, které determinují (ne)využívání etického kodexu v řešení etických dilemat v prostředí podnikatelské etiky. Výzkum spočívá v kvalitativních polostrukturovaných rozhovorech, které byli provedeny s deseti manažery středních a velkých českých firem. Pro analýzu a vhodnou interpretaci získaných dat byl využit specializovaný program MAXQDA 2022. Data byla analyzovány za pomoci vytvořených kódů rozdělených do tří hlavních segmentů: reflexe etiky a morálky v osobním i pracovním životě manažerů, práce s kodexem, a hlavní důvody (ne)využívání kodexu v řešení etických dilemat. Výzkum poukazuje na významnou roli edukace manažerů o podstatě a významu etiky a etických dilemat v pracovním prostředí v širším kontextu, důležitost zkušenějších mentorů a mentoringu obecně v procesu identifikace a práce s etickými dilematy pracovního charakteru. Jako další významný faktor se jeví osobní propojenost s etikou firmy, resp. s etickým kodexem ve smyslu pochopení jeho významu a důležitosti v otázkách a dilematech etického charakteru.
Vedoucí práce: David Anthony Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses