Vícerozměrná úloha batohu - Cibulka, Adam; Sekničková, Jana; Čížků, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Práce se zaměřuje na často používanou aplikaci kombinatorické optimalizace, na úlohu batohu. Cílem úlohy batohu je rozhodnout, jaké položky, případně v jakém počtu a na jaké místo, umístit do omezeného prostoru tak, aby výsledné umístění přineslo co nejvyšší užitek. Z hlediska charakteru spadá tato úloha mezi úlohy celočíselné, a proto může být nalezení výsledku složité, hlavně při aplikaci úlohy na větší rozměry. U úloh jednorozměrných, dvourozměrných i vícerozměrných je matematický model závislý též na maximálním počtu daných předmětů, což úlohy dále rozlišuje a komplikuje. Existuje mnoho způsobů, jak tento typ úloh klasifikovat a následně řešit. Navíc se stále vyvíjejí nové postupy optimalizace. Cílem této práce bude úlohy batohu obecně kategorizovat, popsat včetně jejich reálného použití a formulovat jejich ekonomické a matematické modely. Hlavním cílem je vytvoření aplikace umožňující uživateli snadné zadání problému a nalezení optimálního řešení vícerozměrné úlohy batohu, jedné z typů úloh batohu, která je oproti té klasické rozšířená o další dimenzi.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses